14 Mart Tıp Bayramı’nda sağlıkçılar iş bıraktı: Barodan destek geldi!

14 Mart Tıp Bayramı ve Sağlık Çalışanlarının Eylemi

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Ancak sağlık alanında mevcut sorunlara dikkat çekmek amacıyla hekimler ve sağlık emekçileri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi’nin basın açıklamasında, sağlık sistemindeki özelleştirme sonucunda kamu sağlık hizmetlerine erişimin gittikçe zorlaştığı vurgulandı. Açıklamada, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yeniden kamu yararına sunulması gerektiği belirtildi.

Özelleştirme ve Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunu

Açıklamada vurgulanmıştır ki, sosyal devlet ilkesi gereğince her vatandaş için parasız, eşit, ulaşılabilir ve nitelikli bir sağlık hizmetine erişim hakkı devletin yükümlülüğündedir. Ancak, sağlıkta dönüşüm programı adı altında kamu hizmetleri özelleştirilmiş ve halkın kamu sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırılmıştır.

Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) tıptaki bilimsel gelişmelere uygun olarak güncellenmemesi nedeniyle, yeni nesil tedavilerin ve özellikle kanser ilaçlarının yalnızca maddi gücü olan hastalar için erişilebilir hale geldiği açıklamada belirtilmiştir.

Şehir Hastaneleri ve Kamu Sağlığına Etkileri

Açıklamada, şehir merkezlerindeki kamu sağlık kurumlarının kapatılarak, şehir merkezinin dışında bulunan ve uluslararası standartlara uymayan şehir hastanelerine taşınması eleştirilmiştir. “Şehir hastanelerinin müteahhitlerine yapılan garanti ödemeleriyle ülkemizin 50 yılı ipotek altına alınmıştır” denilmiştir.

Sağlık Emekçilerine Yönelik Şiddet ve Mesleki Özerklik Sorunu

Açıklamada, sağlık alanındaki sorunların hastaların yanı sıra sağlık emekçileri için de ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekilmiştir. Kamu sağlık kurumlarında çalışan hekim ve sağlık emekçilerinin düşük maaşlarla ve aşırı iş yükü altında çalıştığı belirtilerek, siyasi iktidarın sağlık çalışanlarını itibarsızlaştırması ve sorunları sorumlu olarak göstermesinin sağlıkta şiddeti artırdığına işaret edilmiştir.

Özel Sağlık Sigortası Zorunluluğu ve Artan Maliyetler

Açıklamada, sağlık alanındaki özelleştirme politikalarının vatandaşları özel hastanelere yönlendirdiği ve kamu sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşandığı belirtilerek, özel sağlık işletmelerine başvurmayı zorunlu kıldığı ifade edilmiştir. Bunun sonucunda sağlık hizmetlerinin ticarileştirildiği ve bir hak olmaktan çıkarıldığı vurgulanmıştır.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür”

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi, sağlıktaki sorunlara çözüm olarak “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür” diyerek şu taleplerde bulunmuştur:

  • Herkes için parasız, nitelikli ve ulaşılabilir kamu sağlık hizmeti sağlanmalıdır.
  • Sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşulları iyileştirilmelidir.
  • Sağlık politikaları bilimsel verilere dayanarak şekillendirilmeli ve sağlık çalışanlarının demokratik hakları korunmalıdır.
  • Sağlıkta dönüşüm programı adı altındaki özelleştirme uygulamalarına son verilmelidir.

G(Ö)REVDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK

Related Posts

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’a veda: Son yolculuğuna uğurlandı

Maslak’taki özel bir hastanede bir süredir kanser tedavisi gören 53 yaşındaki Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Yiğit Bulut, dün sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Bulut’un cenazesi, bugün ikindi namazını müteakip …

Alman Meclisi’nde skandal sözler: ‘Müslüman erkekleri öldürdüler soykırımı sayılmaz’

Alman Meclisi’nde Srebrenitsa kurbanları anılırken, aşırı sağcı AfD partisi, “Sadece Müslüman erkekler öldürüldü. Soykırım sayılmaz.” deyince ortalık karıştı. Alman Dışişleri Bakanı Wadephul, kürsüye gelerek Bosnalı kurbanlardan, yakınlarından ve Bosna Büyükleçisi’nden özür diledi.

Ahmet Türk’ün törene katılabilmesi için 8 yıllık yasağı kalktı!

Süleymaniye’de terör örgütü PKK’lı ilk grup silahları bıraktı. Silahların yakıldığı öğrenildi. Büyük güvenlik önlemleriyle gazetecilerin görüntüleri canlı yayınlamasına izin verilmedi. Silah bırakmanın ardından bölgeye giden gazeteciler önemli detaylar aktardı. Gazeteci İsmail Küçükkaya, Ahmet Türk’ün bu törene katılabilmesi için 8 yıllık ‘yurtdışına çıkma yasağı’nın kaldırıldığını aktardı.

Tarihin en büyük havacılık gizeminde yeni perde: 88 yıllık sır çözülüyor! O gün neler oldu?

Amerikalı havacı Amelia Earhart’ın 1937 yılında Pasifik Okyanusu’nda kaybolmasından bu yana süren gizem, 88 yıl sonra tarihin tozlu sayfalarından gün yüzüne çıkıyor. Bilim insanlarının izini sürdüğü bir cisim, bugüne dek elde edilen en güçlü kanıt olabilir.

CHP’li Suiçmez’den ‘Murat Çalık’ çağrısı

CHP’li vekil Sibel Suiçmez, tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık’ın, tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

Bursa’nın tarihi Arap Şükrü Sokağı’ndaki işletmeler mühürlendi

Bursa’nın tarihi Arap Şükrü Sokağı’ndaki 11 işletme mühürlendi.