Akran zorbalığının önlenmesi için ailede eğitim uyarısı
Akran Zorbalığı Çocukları Psikolojik Olarak Etkiliyor
Doç. Dr. Koca, AA muhabirine verdiği röportajda, okullarda öğrenciler arasında yaşanan akran zorbalığının, zorbalık yapan ve buna maruz kalan çocuklar için önemli psikolojik sorunlar oluşturabileceğine dikkat çekti. Zorbalığın sözel, duygusal, psikolojik ve fiziksel saldırganlık şeklinde alt türlerinin bulunduğunu belirten Koca, çocukların zorbalık yaptığının farkında olmadan hareket ettiklerini ifade etti.
Okullardaki zorbalık davranışlarında artış olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Koca, Milli Eğitim Bakanlığının 2022-2023 analizlerine göre, okullardaki zorbalık oranının yüzde 30-35 civarında olduğunu ve dünya genelinde Türkiye’nin bu konuda ortalamaların biraz üzerinde olduğunu açıkladı.
Çocuklar Fiziksel ve Sözel Zorbalığa Maruz Kalıyor
Dünya genelinde her üç çocuktan birinin zorbalığa maruz kaldığına dikkat çeken Koca, çocuklar arasında özellikle fiziksel ve sözel zorbalık davranışlarında artış gözlendiğini belirtti. Özellikle ilk ve ortaokul düzeyinde fiziksel ve sözel şiddetin daha yaygın olduğunu kaydeden Koca, bu tür davranışların yaşla birlikte azalması beklenirken, Türkiye’de siber ve ilişkisel zorbalık türlerinin arttığına işaret etti.
Pandemi döneminde lise öğrencilerinde teknoloji, internet ve sosyal medya kullanımında artış yaşandığını söyleyen Koca, ailelerin bu konudaki tutumlarının çocuklar üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu vurguladı.
Koca, okullarda önleyici müdahale programlarının yaygınlaşması gerektiğini belirterek, bu tür programların Türkiye genelinde uygulanarak zorbalık sorununun yayılmasının engellenmesi gerektiğini savundu. Müdahale programlarının okul öncesi dönemde başlaması gerektiğini dile getiren Koca, aksi takdirde akran zorbalığının çocuklarda duygu durum bozukluklarından majör sorunlara kadar geniş bir yelpazede etkiye sahip olabileceğine dikkat çekti.
Anne-Baba Tutarlılığı Çok Önemli
Farklı aile yapısı durumlarının çocuklar arasında olumsuz etkileri olduğunu belirten Koca, anne ve babaların çocuklara sınırlar çizmesi ve bu sınırlar içinde çocuklara seçme özgürlüğü tanıması gerektiğini vurguladı. Koca, bir ebeveyn olmanın sadece fiziksel ihtiyaçları karşılamak değil, en önemlisi çocukların psikolojik ihtiyaçlarını karşılamak olduğunu söyledi. Bu ihtiyacın karşılanmaması durumunda ileride problemler yaşanabileceğine işaret eden Koca, ailelerin kök aile sorununun çocuklara geçişini önlemek için bu konuda bilinçli olmaları gerektiğini dile getirdi.