Kilo veremiyorsanız sebebi ruh haliniz olabilir!

Obezite Mücadelesinde Bilinmesi Gerekenler ve Öneriler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde erişkin nüfusun yüzde 16’sının obezite tanısı aldığını belirten Ruh Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılbaş, obezitenin artık küresel bir salgın haline geldiğine dikkat çekti. Yapılan modellemelere göre, 2030 yılına gelindiğinde yaklaşık 1 milyar insanın obeziteyle mücadele etmesi gerekebilir.

Obezitenin biyolojik, psikolojik ve sosyal faktörlerin bir arada etkisiyle geliştiğini vurgulayan Yılbaş, bu nedenle mücadelede çok yönlü ve multidisipliner bir yaklaşım gerektiğini belirtti. Ayrıca, psikolojik boyutun da ihmali edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Yapılan araştırmalara göre, yüksek kalorili, tuzlu, yağlı ve şekerli gıdaların beyin ödül sistemindeki dopaminerjik yapılar üzerinde uyarıcı etkisi olduğu belirlendi. Bu durum bireylerde anlık haz, gevşeme ve rahatlama sağlarken, kronik stres yaşayanlarda ise iştahın artmasına neden olabiliyor.

Teknoloji Bağımlılığı ve Obezite İlişkisi

Doç. Dr. Yılbaş, obez bireylerin toplumda damgalanmasının sosyal izolasyona ve yalnızlaşmaya neden olduğunu belirterek, toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurguladı. “Tıkanırcasına yeme bozukluğu”na da değinen Yılbaş, bu durumun obeziteye yol açabileceğini söyledi.

Özellikle teknoloji bağımlılığının, obezite ile kalp ve damar hastalıkları arasındaki ilişkiyi artırdığına dikkat çeken Doç. Dr. Yılbaş, çocukların aktif olabilecekleri hobiler ve sportif aktivitelere yönlendirilmesinin önemine değindi. Yemek sırasında çocukların önüne teknolojik cihazların konulmasının, yeme farkındalığını azaltabileceğini ve uzun vadede sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Related Posts

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Kan Bağışı Yaparken Dikkat!

Kan bağışı hakkında önemli bilgiler veren uzmanlar, düzenli kan verilmesinin kalıcı kansızlığa sebep olmayacağını bildirdi. 

Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, gece uykudan uyandıran kalp çarpıntılarının hafife alınmaması gerektiğini belirterek, bu durumun ritim bozuklukları, kalp hastalıkları, tiroit sorunları ve stres gibi ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olabileceğini söyledi.

Her nefeste kansere yaklaştırıyor! Geçmeyen ses kısıklığı güçlü bir sinyal

Tütün ürünlerinin sadece akciğere değil, baş ve boyun bölgesindeki dokulara da hayati boyutta zarar verdiğinin söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, baş ve boyun kanserleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Göbeğiniz varsa hızlı yaşlanırsınız

Prof. Dr. Erk, göbek bölgesindeki yağlanmanın kalçadakinden daha tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Bu bölgede biriken yağların iç organları sardığını dolayısıyla hem hasta ettiğini hem de yaşlanma hızını artırdığını belirtti.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.