Emeritus ne demek? Emeritus profesör ne anlama gelir?

Emeritus Nedir?

“Emeritus” terimi, Latince kökenli bir sözcüktür. Latince “emerere” fiilinin geçmiş zaman ortacı (past participle) olan “emeritus”, “hizmetini tamamlamış” anlamına gelir. Latince “e-” (dışarı, -den) öneki ve “merere” (hizmet etmek, hak etmek) kökünden oluşur. 17. yüzyılın başlarından itibaren “görev süresini tamamlamış, yeterli hizmeti vermiş” anlamında kullanılmaya başlanmıştır. Latince’de dişil karşılığı “emerita” (/ɪˈmɛrɪtə/) olsa da, İngilizce’de genellikle “emeritus” sözcüğü cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin kullanılır. Bazı üniversitelerde cinsiyet-nötr bir terim olarak “emerit” de kullanılmaktadır.

Emeritus’un Akademik Bağlamdaki Kullanımı

Akademik dünyada “emeritus” (veya “emerita”), genellikle bir üniversite veya yükseköğretim kurumundan emekli olan ancak önceki unvanını kullanmaya devam etme hakkı verilen seçkin akademisyenler için kullanılan onursal bir unvandır. En yaygın kullanımı “profesör emeritus” (veya “emeritus profesör”) şeklindedir.

Bazı ülke ve kurumlarda bu unvan, belirli bir rütbede emekli olan tüm kişilere otomatik olarak verilirken, diğerlerinde emeklilik sırasında seçkin performans (genellikle araştırma alanında) gösteren kişilere seçici olarak verilen bir onur işareti olarak kalır.

 

Farklı Ülkelerdeki Uygulamalar

Amerika Birleşik Devletleri

ABD’de, genellikle bir eğitim kurumundan iyi durumda emekli olan, tipik olarak en az beş yıl görev yapmış bir “Professor of the Practice” veya “Professor in Residence” unvanına “Professor Emerita” veya “Professor Emeritus” unvanı verilebilir. Bazı üniversitelerde erkekler ve kadınlar için cinsiyet-nötr “Professor Emerit” unvanı da kullanılmaktadır.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık’ta, “Professorial Chair” unvanına sahip ve iyi durumda emekli olan akademisyenlere emeritus unvanı verilir. Sistemlerin çoğunda, bu unvan iyi durumda emekli olan tüm profesörlere verilirken, bazılarında özel bir karar veya oylama gerektirir.

Diğer Kullanımlar

Emeritus unvanı sadece akademik dünyada değil, dini kurumlarda (örneğin emekli piskoposlar için), iş dünyasında (şirket kurucuları veya uzun süre CEO olarak görev yapanlar için) ve hatta siyasi alanda da (ABD Senatosu’nda azınlık partisinden daha önce başkan pro tempore olarak görev yapmış senatörlere) kullanılmaktadır.

Türkiye’deki Karşılığı ve Uygulaması

Türkiye’de “emeritus profesör” terimi, “onursal profesör” anlamında kullanılmaktadır. Çeşitli nedenlerle emekli olan, ancak akademik çalışmalarını sürdüren kişilere verilen bir unvandır.

İstanbul Bilgi Üniversitesi gibi bazı Türk üniversitelerinde, Emeritus Profesörlük unvanı şöyle tanımlanmaktadır:

“Emeklilik yaşına gelmiş ancak bilgisi, birikimi, uluslararası saygınlığı ve ilişkileriyle daha çok uzun yıllar hem akademisyen, hem de öğrencilere yol göstermesi bir kazanım olacak hocalara tevdi edilen bir statüdür. Böylelikle, kıdemli bir profesörün ders yükü ile kısıtlanmaksızın, akademik yaşamlarını üniversitede sürdürmeleri, genç akademisyenler ve öğrencilerle daima birlikte olmaları, ofislerini muhafaza etmeleri, birikimleriyle üniversitenin gelişimine ışık tutmayı sürdürmeleri hedeflenmiştir.”

Related Posts

İzmir-Çeşme kara yolu kapandı mı, neden kapalı? İzmir-Çeşme yolu trafiğe ne zaman açılacak? Orman yangını ulaşımı etkiledi!

İzmir’in Çeşme ilçesinde meydana gelen orman yangınına ekiplerin müdahalesi sürüyor. Alınan son bilgiye göre Ildır Mahallesi’ndeki ziraat alanında çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle bölgedeki ormanlık alana sıçradı. Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) da söndürme çalışmalarına destek verdi. Yangın riski nedeniyle Çeşme’nin Ildır ve Germiyan Mahalleleri ile Urla ilçesine bağlı Nohutalan Mahallesi tahliye edildi. Öte yandan güvenlik tedbirleri ulaşımı da durdurdu. Bu nedenle vatandaşlar da İzmir-Çeşme kara yolu kapandı mı? sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, İzmir-Çeşme kara yolu trafiğe ne zaman açılacak, neden kapandı? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

INSTAGRAM ÇÖKTÜ MÜ, NEDEN AÇILMIYOR? Instagram’da sorun mu var, neden donuyor ve çalışmıyor? 2 Temmuz Instagram erişim sorunu ile gündemde!

Instagram çöktü mü, 2 Temmuz Çarşamba günü gündeme geldi. Popüler sosyal medya uygulaması Instagram’da saat 17.52 itibarıyla erişim sorunu yaşandığı kullanıcılar tarafından Twitter’dan dile getirildi. Instagram’da donma ve ana sayfa yükleme problemi yaşanırken, kullanıcılar “Instagram ne zaman düzelecek?” “Instagram neden donuyor” sorularına yanıt aramaya başladı. Öte yandan uygulamadaki erişim sorununun kaynağı hakkında henüz resmi bir açıklama gelmedi. Peki, Instagram neden açılmıyor, sorun mu var, dondu mu? İşte, 2 Temmuz Instagram hata raporu ve ayrıntılı bilgiler.

LGS TABAN PUANLARI 2025 KILAVUZU || LGS taban puanları açıklandı mı? 2025 LGS taban puanları ve başarı sıralaması

Bugün gerçekleşen LGS 2025 sonrası sonuçlar heyecanla beklenirken gözler şimdiden tercih takvimine çevrildi. En çok merak edilenler arasında ise “Lise tercihleri ne zaman başlayacak?” ve “Lise tercih kılavuzu yayınlandı mı, tercihler nereden yapılır?” sorusunun cevabı ilk sıralarda yer alıyor. Tercihler Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul sistemi üzerinden yine Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan puan tablosuna göre yapılıyor. Merak edenler için ayrıntıları haberimizde derledik. İşte LGS tercih tarihleri…

ALES 2 sınav giriş yerleri belgesi 2025 || ÖSYM Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES 2) ne zaman yapılacak?

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES/2) için geri sayım başladı. ALES 2 sınav yerleri de adaylar tarafından sınav tarihinin yaklaşması üzerine sorgulanıyor. ÖSYM tarafından düzenlenen ve yüksek lisans ile akademik kariyer hedefleyen binlerce adayın merakla beklediği ALES/2 sınav tarihi netleşti. Peki, 2025 ALES 2 sınav giriş yerleri belgesi ne zaman yayımlanacak? ALES 2 ne zaman, hangi tarihte?

Bakan Tekin: ‘Zorluklara rağmen güzel bir yılı geride bıraktık’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının tamamlanmasıyla birlikte geçen eğitim yılını değerlendirdi. Tekin, öğretmenlerle yaptığı çevrimiçi buluşmada, “Önümüzdeki yıl yapay zekâ ile ilgili yeni adımlar atıyoruz. Önerilerinizi bizimle paylaşın” dedi.

2025 YKS ilk kaç dakika çıkılmaz? YKS’de en erken kaçta çıkılır?

ÖSYM tarafından yapılan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), bugün gerçekleştirilecek. Peki, 2025 YKS ilk kaç dakika çıkılmaz? YKS’de en erken kaçta çıkılır?