Domates yolda yüzde 60 zamlanıyor

Domates Fiyatları Yükseliyor: Tarım Maliyetlerindeki Artışlar Zinciri

Tarımda yaşanan maliyet artışları, akaryakıt ve işçilik ücretlerine yapılan zamlar, sebze ve meyve fiyatları arasındaki makası genişletmeye devam ediyor. Antalya Hali’nden çıkan 25 TL’lik bir kilogram domates, İstanbul’daki hallerde %60 artışla 40 TL’den satışa sunuluyor. Bir TIR’ın Antalya’dan İstanbul Bayrampaşa Hali’ne taşıma maliyeti geçen yıla göre ortalama 26 bin TL iken, bu yıl 32 bin TL’ye çıktı. Bu maliyetin 3’te 1’i sadece akaryakıt giderlerinden oluşuyor.

Akaryakıt Giderleri 12 Bin TL’yi Aşıyor

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Antalya’dan 30 TL’ye çıkan bir kilogram domatesin, İstanbul Hali’ne 40 TL’den aşağıya satılamayacağını vurguladı. Yüksek işçilik ve kira maliyetlerine sahip olan marketlerin, %30-40 arasında marj belirlemedikleri takdirde zarar edebileceklerini aktardı. Antalya Hali’ndeki domates fiyatları 25-35 TL arasında değişirken, İstanbul Avrupa Yakası Halleri’nde 40-50 TL arasında seyrediyor.

Nakliye ücretlerine ilişkin bilgilere göre, geçen yıl 23-26 bin TL maliyetle İstanbul’a ulaşan bir TIR’ın bu yılki taşıma ücreti 32 bin TL’ye yükseldi. 25 tonluk bir TIR’ın sadece akaryakıt masrafı 12 bin TL’yi bulurken, otoyol geçiş ücretleri, yol masrafları ve sürücü giderleri toplamda 10 bin TL’yi aşıyor. Motorin fiyatlarında yaşanan artışlar ve zirai mazot zamları da tarım maliyetlerini olumsuz etkiliyor.

Maliyet Artışları Fiyatlara Yansıyor

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, üretim, işçilik ve nakliye maliyetlerinin, bir kilogram ürün için yaklaşık 10 TL’ye denk geldiğini belirtti. Yüksek kira ve işçilik masraflarına sahip marketlerin, %30-40 artış yapmadıkları takdirde zarar edeceklerini söyledi. Tavşan’a göre, halden 30 TL’ye çıkan bir ürünün markette 45 TL’nin altında satılması mümkün değil. Bu durumda, halden 40 TL’ye alınan domatesin marketlerde ortalama 52 TL’den satıldığı görülüyor.

Hallere Gelen Ürün Miktarında Azalma

Bayrampaşa ve Ataşehir hallerine geçen yıla oranla %3.5 azalan ürün miktarı, 2024 yılında toplamda 2 milyon 750 bin 633 ton olarak gerçekleşti. Bayrampaşa Haline 2 milyon 75 bin 271 ton, Ataşehir Hali’ne ise 675 bin 362 ton ürün girişi oldu. Meyve girişleri Bayrampaşa Hali’nde 769 bin 717 ton, Ataşehir Hali’nde ise 261 bin 85 ton olarak kaydedilirken; sebze girişleri ise Bayrampaşa Hali’nde 1 milyon 305 bin 554 ton, Ataşehir Hali’nde ise 414 bin 277 ton oldu.

Related Posts

ÖTV artışı fiyatlara yansıdı: İşte fiyatı artan araçlar…

ÖTV artışı fiyatlara yansıdı: İşte fiyatı artan araçlar…

Dünyada en çok petrol üreten ülke açıklandı: Ne Suudi Arabistan ne de İran, Zirvedeki ülkeye hepsini solladı

Küresel ekonominin can damarı olan ham petrol, ülkelerin jeopolitik gücünde belirleyici rol oynamaya devam ediyor. Uluslararası enerji kuruluşlarının 2025 yılına ilişkin tahminleri, dünya genelinde en çok ham petrol ve kondensat (hafif hidrokarbonlar) üreten ülkeleri ortaya koydu. Verilere göre, ABD zirvedeki yerini korurken Suudi Arabistan ve İran gibi dev üreticileri geride bıraktı.

Yüzlerce isim değerlendirildi… HSBC hâlâ başkan arıyor

Mevcut yönetim kurulu başkanının görevden ayrılacağını açıklamasının ardından HSBC, yüzlerce kişiyle görüşmesine rağmen aday bulma sürecini tekrardan hızlandırdı.

Yeni Simülasyon Merkezi Askeri Eğitime Katkı Sağlıyor

Jandarma Sıhhiye Simülasyon Merkezi, askeri personelin acil müdahale yeteneklerini artıracak.

TOGG kamunun da vazgeçilmezi olacak

Devlet Malzeme Ofisi, kamu araç filosunu yerli otomobil Togg ile güçlendiriyor. Beş yılda 12 binden fazla Togg alınacak, bu yıl üç bin araç kurumlara teslim edilecek. Yeni sedan model ise eylülde tanıtılacak.

Muğla’yı Ziyaret Eden Yabancı Turist Sayısı Düştü

Muğla’ya gelen yabancı turist sayısı 2025’in ilk 6 ayında %5 azaldı, en büyük düşüş İngilizlerde.