Türkiye’nin arabuluculuk yapmaya hazırlandığı Sudan savaşı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’nin Sudan’daki Arabuluculuk Teklifi Kabul Edildi

Sudan Genelkurmay Başkanı General Abdulfettah el-Burhan, ülkedeki “dünyanın en kötü insani krizi”ne neden olan çatışmaları durdurmak için Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, El-Burhan ile yaptığı telefon görüşmesinde Sudan’daki çatışmaların bitirilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi.

Ülkeyi fiilen yöneten Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile savaşan paramiliter grup Hızlı Destek Güçleri’ne (RSF) silah sağladığı iddiasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de Türkiye’nin arabuluculuk teklifini kabul etmişti. Bağımsız uzmanlar, RSF’ye silah akışının kesilmesinin Sudan’daki iç savaşı sona erdirmenin kritik bir adımı olacağını belirtiyor.

Sudan, yaklaşık iki yıldır devam eden çatışmalar nedeniyle dünyadaki en kötü insani krize yol açtığı için Birleşmiş Milletler (BM) tarafından endişeyle izleniyor. Ülkede yaşanan kıtlık sebebiyle 11 milyondan fazla insan yerinden edildi.

Sudan’ın Arabuluculuk Teklifine Yanıtı Ne Oldu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Burhan ile görüşmesinde Sudan’da barışın sağlanması ve BAE ile ilişkilerin düzeltilmesi için Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını önerdi. Sudan Dışişleri Bakanı Ali Yusuf, Türkiye’nin çabalarının Sudan’da barışa yardımcı olabileceğini belirtti.

Cumartesi günü El-Burhan, Türkiye Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran ile Port Sudan’da bir araya geldi. AFP’ye göre, görüşmede El-Burhan, RSF ile ordunun çatışmalarını sona erdirmek için Türkiye’nin teklifini kabul ettiğini duyurdu.

İç Savaş Nasıl Başladı?

Sudan, Afrika’nın üçüncü en büyük ülkesi olup stratejik bir konuma sahiptir. 2019’da Devlet Başkanı El Beşir’in devrilmesinin ardından yaşanan çatışmalar, ülkede iç savaşa dönüşmüştür. 30 yıl iktidarda kalan El Beşir’in devrilmesi sonrası sivil halkın demokrasi talebi arttı ve askeri-sivil geçiş hükümeti oluşturuldu. Ancak 2021’de General El-Burhan’ın iktidarı ele geçirmesiyle gerilim arttı.

Hızlı Destek Güçleri (RSF) lideri General Mohamed Hamdan Dagalo’nun da etkisiyle, ülkede güç mücadelesi ve çatışma yaşandı. RSF’nin orduya entegre edilmesi konusundaki anlaşmazlıklar iç savaşa neden oldu.

BM tahminlerine göre çatışmalar sonucunda 20 binden fazla insan hayatını kaybetti. Özel temsilci Tom Perriello ise ölü sayısının 150 bine kadar çıkabileceğini söyledi.

Hızlı Destek Güçleri’ (RSF) Nedir?

RSF, Darfur’da başlayan çatışmalara müdahale etmek üzere oluşturulan paramiliter bir güçtür. General Dagalo’nun liderliğinde RSF, Sudan’ın altın madenlerini kontrol etmekte ve çeşitli çatışmalara dahil olmaktadır.

BAE’nin Çatışmalardaki Rolü Ne?

Birleşik Arap Emirlikleri, RSF’yi desteklemekte ve Sudan’daki çatışmalarda rol almaktadır. BAE, Türkiye’nin arabuluculuk çabalarını memnuniyetle karşılayarak, krize çözüm bulmak için işbirliğine hazır olduğunu açıkladı. Çatışmaların yabancı güçler tarafından desteklenmesi ise savaşı daha da karmaşık hale getirmektedir.

Related Posts

İran misilleme için düğmeye bastı: İsrail saldırısı sonrası ateş büyüyor

İsrail’in sabaha karşı başlayan saldırılarından ABD’yi de sorumlu tutan İran’dan misilleme açıklaması gelirken Irak hava sahasında İsrail’e saldırı için yönelen İran İHA’ları görüldü. İSrail ordusu 100 İran İHA’sının saldırıya geçtiğini “Böylesini …

Audi A8 hediye aldı soran yok, Megane’a bir kez bindi tutuklu

Suç örgütü lideri Aziz İhsan Aktaş’ın itirafları ile Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe tutuklandı. Gerekçe, Aktaş’ın şirketine ait Megane otomobili kullanması. Aynı Aktaş Isparta’ya lüks araç hibe etti, suç olmadı.

Sağlık Bakanlığı’ndan patlama açıklaması: Ölü ve yaralı var

Sağlık Bakanlığı’na ait Sağlık-1 isimli botta meydana gelen patlama sonucu 1 sağlık personeli yaşamını yitirdi, 1 kişi yaralandı.

TBMM’de Başkanlık Divanı seçimi: AKP’den 2 yeni isim görevde!

AKP grubunda 28’inci yasama döneminin ikinci yarısında görev yapacak Başkanlık Divanı için seçim yapıldı. TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ yeniden TBMM Başkanvekili olarak belirlenirken, Başkanlık Divanı Katip Üyeliklerinden ise iki isim değişti. TBMM’de grubu bulunan partilerin TBMM Başkanvekilliği, Başkanlık Divanı Katip Üyelikleri ve İdare Amirleri için belirlediği isimler bugün TBMM Genel Kurulu’nda okunarak oylanacak.

Orta Doğu diken üstünde! ABD kırmızı alarm verdi

Gerilimin had safhada olduğu Ortadoğu’da, İran ve ABD arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Tahran ile Washington arasındaki tansiyon yükselirken, İran’dan gelen “Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini hedef alırız” tehdidinin ardından, ABD yönetimi …

Malatya’da bir kadın kendisini rahatsız eden kişiyi ayaklarından vurdu: O anlar kamerada

Malatya’da bir kadın, kendisini rahatsız ettiğini öne sürdüğü kişiyi ayaklarından vurduktan sonra o anları da cep telefonu kamerası ile kayıt altına aldı.