Zirai don sadece meyve-sebzeyi vurmamış! Onlar da aç kaldı!

Zirai Don Felaketi Üreticileri ve Arıcıları Vurdu

Geçen ay Türkiye, zirai don felaketi ile sarsıldı. Bu durum üreticiler arasında endişe yaratırken, tüketiciler de ürün bulma ve fiyatlar konusunda kaygılı hale geldi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, zararın sadece 16 meyve çeşidini etkilediğini belirtse de birçok üretici durumun daha vahim olduğunu dile getirdi. Ayrıca, dondan zarar gördüklerini belirten arıcılar da mağdur olduklarını ifade ettiler.

CHP’li Ömer Fethi Gürer’in Niğdeli arıcıları ziyaret ettiği sırada, arıcılar sahte bal, zirai don, tarım ilaçları ve yetersiz destekler nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini anlattılar.

Gürer, Niğde’nin Çamardı ilçesindeki arıcılarla bir araya gelerek, “Baldaki en büyük sorun sahte ürünler. Tüketici gerçeği ayırt edemiyor, gerçek üretici ise rekabet edemez hale geliyor. 9 milyon koloni ve 120 bin ton üretime rağmen, süzme ve petek balda sahtecilik ciddi boyutta. Kayıt dışılık da cabası” şeklinde konuştu.

Don Çiçekleri Üretici ve Arıcıları Vurdu

Don felaketinden olumsuz etkilenen üretici Eren Erdoğan, “Bu yıl ağaçlar çiçek açmadı, arılar beslenemedi. Arı ölümleri arttı. Don ve çiçek azlığı nedeniyle bal üretimi düşecek. Eskiden bu dönemde ürün tüm katta olurdu, şimdi 7-8 çıtada kalan arılarımız var,” şeklinde konuştu. Erdoğan ayrıca, “İlaçlamalar yaygın, desteklemeler yetersiz. Şeker fiyatı da çok arttı. Arılar zayıf, bu sene Çukurova ve Kuşadası’na belki gidemeyeceğiz,” dedi.

Üretici Lütfü Erdoğan ise, “Pazarda sahte bal nedeniyle bizim bal değerimizi alamıyoruz. Sadece sivrisineği değil, bataklığı kurutmak gerek,” diyerek durumu özetledi. Ayrıca, “Türkiye’de arıcılık için ilaç yok denecek kadar az. %90’ı ithal. Hem pahalı hem ulaşılması zor. Arı biti gibi ciddi sorunlara müdahale edemiyoruz,” şeklinde devam etti.

Karşılaştıkları birçok soruna değinen Lütfü Erdoğan, “2000-2500 metrelere çıkıyoruz, çam sağımı için Ege’ye iniyoruz. Ama bu emek ucuz ürüne dönüşüyor. Girdi maliyetleri çok yüksek,” şeklinde konuştu.

Sahte balın sadece analiz yoluyla tespit edilebildiğini vurgulayan Erdoğan, “O kadar iyi yapıyorlar ki, floraya uygun esans bile katıyorlar,” ifadeleriyle durumu özetledi.

Related Posts

ABD borsalarında jeopolitik gerilim sonrası büyük düşüş!

İran-İsrail geriliminin tırmanması ile New York borsası haftanın son işlem gününde düşüşle kapadı. Öte yandan güvenli liman olarak görülen altının fiyatı ise hızla yükseldi.

İsrail-İran gerilimi petrol fiyatlarını uçurdu: Akaryakıtta yüzde 75’lik artış…

İsrail’in İran’a düzenlediği saldırının ardından küresel petrol piyasalarında büyük şok yaşandı. Ortadoğu’daki artan gerilim, enerji fiyatlarında domino etkisi yaratırken Türkiye’de akaryakıt zamları kapıda bekliyor. Peki akaryakıt fiyatları hangi seviyelere yükselebilir? Petrol krizi yurttaşın cebini nasıl etkiler? İşte ayrıntılar…

Avrupa’da gaz fiyatları, İsrail’in İran’a saldırısının ardından yüzde 4 yükseldi

Avrupa’da doğal gaz fiyatları İsrail’in İran’a saldırısının ardından güne yüzde 4 yükselişle başlarken, son 5 haftanın en büyük artışı görüldü.

Küresel nükleer silahlanma harcamaları 2024’te 100 milyar doları aştı; en fazla parayı hangi ülke harcadı?

Küresel nükleer silahlanma harcamaları 2024’te 100 milyar doları aştı; en fazla parayı hangi ülke harcadı?

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Borsa İstanbul’da sert düşüş

İsrail’in İran’a saldırısı sonrası Borsa İstanbul’da sert düşüş

Türkiye’nin kozmetik devi yeniden iflas yolunda

Ekonomik darboğazdan geçemeyen ve sıkışıp kalan birçok şirket peş peşe iflas dalgasına kapılmaya devam ediyor. 75 yıllık geçmişe sahip olan Türk kozmetik markası Hunca, yeniden konkordato sürecine girdi. Şirket, ekonomik baskıların gölgesinde hala 70 ülkeye ihracat yapmaya devam ediyor.